dijous, 28 de desembre del 2017

Spanish Brass Luur Metalls: Unes nadales diferents

Programa 410

El Nadal ha estat, i encara és, una data molt assenyalada al calendari cristià, solstici d'hivern li diuen els no creients. Però, a la nostra terra, la tradició cristiana ha deixat un "pòsit" cultural molt destacat què, en l'aspecte musical, s'ha concretat en les conegudes "nadales". 

Es vulga o no, de manera inconscient si es vol, la insistent musiqueta en tots els llocs -ràdio, tele, locals comercials, música ambiental, etc- d'eixes cançonetes, d'una característica candidesa innocent, estan gravades en el nostre subconscient i, en sentir-les, evoquen una certa època, uns certs hàbits culturals i, ai las, normalment la passada infantesa.

Lamentablement, una certa inèrcia cultural calculada, en la majoria dels casos, o bé per l'estatus polític, religiós...o la propaganda consumista, han mistificat estes dates fins fer-les quasi irrecognoscibles respecte de les que es varen viure dècades enrere, pels qui tenim dècades enrere que contar, clar...

La magnífica formació de metalls de vent valenciana de la Spanish Brass Luur Metalls, ha aconseguit en aquest disc "SuBLiMe Christmas" que, sense perdre la seua essència evocadora, no sonen a "pastiche" polsegós -i caspós, en molts casos- revisant les sonoritats d'estes pecetes evocadores i dolces fins a fer-les plenament actuals en la seua estètica musical.

Supose que no haurà estat una tasca fàcil en alguns casos, donat el pes de la "inèrcia/tradició" en les oïdes de la gent, però és ahí on rau l'essència del disc i el seu gran encert. Gravat l'any 2014, com a continuació -en cert sentit- d'un altre gravat uns anys enrere (2006) amb la coral Navarro Reverter, en què el pes de la tradició (?), al meu parer, era prou evident, en aquest cas han tirat pel carrer d'enmig i han renovat completament l'enbolcall musical de les conegudes cançonetes, fins a fer un disc que les despulla de les seues connotacions de "continuïtat musical" per a fer d'elles un disc actual què, com hem dit, sense perdre el seu caràcter evocador -inevitable, sembla- sonen com una mena de suite nadalenca en la qual, com a prova de la seua fama internacional -sobretot als EE.UU.- fan una barreja de peces d'ací i d'enllà que li agradarà al paladar musical més exigent.

Encara que el disc és, com he dit, del 2014, és ara quan recentment ha arribat a les meues mans, i en part per l'oportunitat i en part perquè pense que és un plaer escoltar-lo i no m'ho podia quedar per a mi assoles, aneu a poder-lo gaudir al programa.

Ah! i podreu gaudir d'una peça nadalenca, segurament la més coneguda d'Arcangelo Corelli, el seu Concerto Grosso nº 8 una autèntica preciositat de la música barroca. Havia dit que el ventall de gustos dels Spanish Brass era ampli? Doncs ací teniu una mostra més.