dijous, 29 de setembre del 2016

Dos mestres indiscutibles: Thelonius Monk i John Coltrane

Programa 353

Com hem recordat al programa, enguany, a part de les novetats que ens arriben o trobem, anem a "recuperar" alguns clàssics, de qualsevol gènere. Avui li toca al jazz.

I si de clàssics es tracta Thelonius Monk i John Coltrane és evident que poden lluir eixe títol de "clàssics" amb totes les de la llei. Es tracta d'una gravació la història de la qual, resumida al programa, podeu trobar ací.

Resumint. "La Veu d'Amèrica", emissora estatal dels EE.UU va gravar l'actuació feta al cabaret Five Spots el 29 de novembre de 1957, quan al quartet de Monk es trobava Coltrane col·laborant al llarg de quatre mesos. Les gravacions, fetes en vinil, es trobaven arraconades en un calaix de la Llibreria del Congrés i no catalogades perquè, per raons desconegudes, l'actuació no es va emetre.

Va ser la tasca d'uns investigadors de la Llibreria del Congrés els qui, de manera casual, les varen trobar. La troballa no era menuda, car no existia cap gravació on aparegueren eixos dos monstres llevat d'una gravació lamentable, feta de manera "amateur" per la primera dona de Coltrane i The Complete 1957 Riverside Recordings, un recull de gravacions, editades en varis CD.

La troballa es va fer el 2003  i publicar l'any 2005. Un comentarista va dir que resultava paradoxal que el millor disc de jazz de 2005 fora una gravació de 1957.

La gravació, restaurada pel fill de T. Monk entre altres, té la qualitat i els personatges suficientment importants com per a que li dediquem un programa d'Els Camins de la Música. Gaudiu-ne