dijous, 19 de maig del 2016

Entartete Musik: 2 - Llevant Ensemble i Brossa Quartet de corda

Programa 338

Completem en aquest programa l'escolta del disc que acaba de treure el "Llevant Ensemble" dedicat a l'"Entartete Musik"

Una música que ens recorda com fa tan sols uns vuitanta anys -un sospir històricament parlant- el país més culte i avançat tècnicament de l'època- l'Alemanya, per una sèrie de circumstàncies històriques, entre les quals no es pot deixar de considerar les polítiques emprades envers els alemanys per les potències guanyadores de la Primera Guerra Mundial i la seua intenció d'humiliar-los, va dur al poder, tan sols vint-i-pocs anys després, a un partir criminal i una ideologia demencial que va arrossegar al món a la pitjor guerra que ha vist la història.

A part de completar l'escolta del disc esmentat, anem a posar un fragment d'un altre, d'intenció semblant, que l'any 2008 va treure a la llum el Brossa Quartet de Corda, amb l'ajuda d'un acordionista i un actor, reflex d'un espectacle que varen girar durant un temps.

En aquest cas les músiques no es centren en les d'autores i autors de música de concert, sinó que es centren en cançons de caire més popular amb la intenció de recuperar la memòria d'eixa cultura d'un poble que es va voler exterminar.

Malauradament, la història està ara repetint-se  amb alguns protagonistes canviant els papers. Això ens demostra que no és cosa d'un poble o de l'altre; és l'espècie humana la què és capaç de ser, com va dir el filòsof Thomas Hobbes al seu Leviatan, al segle XVII, Homo homini lupus est. 

Sembla que encara no hem aprés la lliçó. Arribarà eixe dia?