dissabte, 9 de maig del 2015

Leopold Stokowski. Un pioner de les gravacions...i de més coses, i 2

Programa 293

Stokowski va ser un director de personalitat molt acusada, amb "arriscades" operacions com la d'orquestrar peces d'orgue de Bach, com vàreu poder escoltar el programa anterior, que hui, molt probablement, serien "anatematitzades". Però la seua tasca com a divulgador de la música culta va ser molt intensa al llarg de tota la seua vida. Recordem que, en aquells moments primers de la ràdio, molta gent escoltava per primera vegada les obres, antigues o modernes, que ell interpretava amb els seus músics de Filadèlfia.
De fet solia introduir les peces amb comentaris didàctics de viva veu abans de començar.

Altre fet destacable va ser el seu afany per anar a la recerca de les millores tècniques de les gravacions, per aconseguir una millor escolta de la seua música.

Hui, la tècnica actual fa poder rescatar en condicions molt favorables d'audició, fins i tot les seues primeres gravacions, però al nostre programa els fitxers emprats estan presos d'una excel.lent pàgina d'un desconegut afeccionat què, de forma artesanal i amb una meritòria tasca de recerca i millora, ha publicat una pàgina imprescindible per resseguir la seua trajectòria, tant artística com de les seues provatures amb les tècniques de gravació a l'abast en cada moment. La pàgina es diu Stokowski.org i, en anglès i francès, fa un complet recorregut per totes les seues gravacions, fins arribar a l'època del CD on procura no posar-se en problemes amb els drets de gravació. La pàgina, perfectamente estructurada, és imprescindible per qualsevol que vulga tindre, de forma lliure i gratuïta, un ampli panorama de la música de la primera meitat del segle XX i de la progressió tècnica de les gravacions. I de la música feta per Stokowski a totes les orquestres -més de deu, totes nord-americanes- a les quals va ser director i amb les quals va gravar.

Respecte a la música, la va tractar amb una enorme llibertat, amb la llibertat que, en definitiva, sempre té l'intèrpret sobre allò que l'autor ha escrit sobre una partitura...i de vegades anant un poc més enllà.

Hui podreu escioltar, entre altres, la seua versió dels Quadres d'una exposició de Mussorgski, versió Ravel/Stokowski

En tot cas, un personatge imprescindible al panorama musical dels primers setanta anys del segle XX. Polèmic, però imprescindible.